آیا میدانید تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده چیست؟ شاید در وهله نخست هر دوی آنها مشابه و یکسان به نظر برسند اما عملکرد مرطوب کننده و آبرسان بر پوست شما یکسان نیست. در مقاله حاضر با ویژگیها و تفاوتهای این محصولات بیشتر آشنا خواهید شد.
ممکن است که تصور کنید استفاده از آبرسان فقط مخصوص افرادی است که پوستی خشک دارند. اما آبرسانی به پوست همانند آبرسانی به کلیه اعضای بدن اهمیت ویژهای دارد. همانطور که بدنتان برای حفظ تناسب و انجام دادن هر چه بهتر فعالیتهایش به آب نیاز دارد، پوست شما هم از هر نوعی (خشک، چرب، حساس، مختلط یا معمولی)که باشد به آبرسانی نیاز دارد.
تاکنون از خودتان پرسیدهاید که آبرسانی چیست یا دقیقا به چه معناست؟ آیا آبرسانی همان مرطوب کردن است؟ محصولاتی از قبیل روغن ها، کرم ها و ژل های موجود در بازار با تنوع گوناگونشان، ادعا دارند که موجب آبرسانی قوی پوست تان میشوند و شما ترغیب به خرید آنها میشوید. با وجود این، از میان این همه محصولات مختلف چگونه میتوانید محصولی را انتخاب کنید که مقدار رطوبت مورد نیاز پوست شما را تأمین کند؟
کرم مرطوب کننده چیست؟
کار اصلی کرم های مرطوب کننده این است که یک لایه مراقبتی روی پوست ایجاد کرده و از این طریق مانع از بین رفتن آب و رطوبت در پوست می شوند. از کرم مرطوب کننده معمولا برای حفظ رطوبت در پوست استفاده می شود. پوست به طور طبیعی می تواند با تولید روغن و چربی از خشک شدن پوست مراقبت کند و استفاده از کرم مرطوب کننده کمک میکند تا این تولید چربی در پوست بهتر و بیشتر انجام شود و پوست بتواند تعادل لازم در حفظ رطوبت پوست را حفظ کند. مرطوب کننده ها چربی بیشتری دارن و کمی سنگین هستن. احساس سنگینی که موقع استفاده از محصولات مرطوب کننده وجود داره به خاطر همون چربی هست که توی ساخت این محصولات استفاده میشه. مرطوب کننده ها رو توی زبان انگلیسی با moisturizer میشناسن.
مواد موجود در مرطوب کنندهها:
مرطوب کننده ها موادی با پایه روغن هستند که مواد پوشاننده (occlusive) مانند وازلین و روغن های معدنی و همچنین امولینت هایی چون استرها و روغن های گیاهی در برمیگیرند. این مواد روی پوست لایهای را تشکیل میدهند که مانع از خارج شدن آب میشود. آنها همچنین در کاهش خشکی پوست و افزایش لطافت آن نقش مهمی دارند.
باید توجه داشت که یکی از نکات مهم در این زمینه این است که باید تشخیص دهید پوستتان خشک است یا اینکه آب از دست داده و دِهیدراته شده است. در پوست دِهیدراته با اینکه روغن در سطح پوست تولید می شود اما معمولا ظاهر خشکی دارد و این به معنی از دست دادن آب در پوست است در حالی که پوست خشک، پوسته پوسته می شود البته به یاد داشته باشید که پوست همزمان می تواند دِهیدراته و خشک باشد.
کرم آبرسان پوست چیست؟
پوست خشک نشان دهنده ی کمبود آب در پوست و نیاز به هیدراته شدن است و این مشکل با استفاده از کرم آبرسان پوست برطرف می شود. خشکی پوست در انواع مختلف پوست ممکن است ایجاد شود و ظاهری غیر الاستیک و خشکی را برای پوست ایجاد کند حتی اگه در حالت کلی پوستتان چرب باشد!
کرم های آبرسان حاوی روان کننده بوده و مانع از دست رفتن رطوبت و آب موجود در پوست می شوند. این کرم ها به جذب رطوبت و آب از محیط توسط پوست کمک می کنند و از این طریق آبرسانی و هیدارتاسیون خوبی رو برای پوست به همراه می آوردند.آبرسان پوست یا هیدرودرمی یعنی رطوبت رساندن به پوست. با آبرسانی پوست سلول های پوستی شاداب و متورم می شوند و در نتیجه با این کار پوست شاداب و سرزنده می شود.
مواد موجود در آبرسانها:
آبرسان ها موادی تحت عنوان humectants (هموکتانت یا جاذب الرطوبه) همانند گلیسیرین و اسید هیالورونیک هستند که آب را از هوا یا پوست شما جذب میکنند و بر روی پوست نگاه میدارند.
خواندن مواد تشکیل دهنده محصولات و تشخیص این مواد بسیار اهمیت دارد، چراکه، مکانیسم عمل متفاوتی دارند. بنابراین، نمونهای را که شما انتخاب میکنید میتواند پوست شما را سالمتر کند یا اینکه سلامت پوست شما را به خطر بیاندازد.
درست است که هدف نهایی هیدراته کردن (آبرسانی) پوست است، اما انتخاب بهترین ماده رطوبت رسان کاملا به نوع پوست شما بستگی دارد.
تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده چیست؟
از لحاظ علمی، مرطوب کننده اصطلاح کلی است که برای انواع ترکیبات مرطوب کننده به کار میرود؛ از جمله:
- امولینت (emollients): چربی و روغن ها
- اسکوآلن (squalene): روغن
- هموکتانت ها یا ترکیبات جاذب الرطوبه (humectants)
- ترکیبات پوشاننده (occlusive)
اما در دنیای تجارت و بازار جهانی، کلیه اصطلاحات دستخوش تغییر شدهاند. در واقع، آبرسان و مرطوبکننده از جمله واژههای تجاری هستند که برندهای مختلف از آنها تعریفهای متفاوت و دلبخواهی ارائه میدهند.
از آنجاکه هیچ استاندارد مشخص و ویژهای برای تعریف یک آبرسان و یک مرطوب کننده وجود ندارد در بیشتر موارد، هر برندی طبق میزان رطوبت رسانی محصول خود به پوست افراد این دو اصطلاح را تفکیک میکنند.
آیا آب به تنهایی برای تامین رطوبت مورد نیاز پوست کافیست؟
فراموش نکنید، آب به تنهایی نمیتواند رطوبت پوست را حفظ کند. احتمالا شما هم متوجه شدهاید زمانیکه از حمام خارج میشوید، آب باقیمانده روی بدن شما تبخیر میشود و به همراه آن چربی طبیعی پوست شما هم از بین میرود.
در حقیقت، هرچه بیشتر پوستتان را بدون استفاده از مرطوب کننده و یا کرم آبرسان پوست بشویید، پوست شما بیشتر به خشکی میگراید.
افراد بسیاری تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده را نمیدانند و در انتخاب یک محصول مناسب پوستشان مشکل دارند. محصولات بسیار متفاوتی در بازار وجود دارد؛ از بالم گرفته تا انواع روغن، کرم، ژل، پماد و آبرسان ها؛ اما حقیقت این است که همه آنها در واقع یک کار را انجام میدهند.
اکثر لوسیون ها و محصولات مربوط به بهداشت پوست هم دارای ترکیبات پوشاننده (occlusive) و هم نرم کننده (emollients) و جاذب رطوبت (humectants) هستند. بنابراین به طور همزمان هم پوست را مرطوب میکنند و هم اینکه نقش آبرسان را دارند.
توجه داشته باشید نوع و فرم یک محصول (به شکل روغن، بالم، کرم، ژل و…) اثری بر عملکرد آن محصول ندارد، بلکه این مواد تشکیل دهنده آن محصول است که نقش مهمی در کارکرد آن ایفا میکند. فرم و شکل محصول فقط تجربه و حس شما را در استفاده از مواد تشکیل دهنده فرمولاسیون تحت تأثیر قرار میدهد.
برای همین، روی لیبل محصولات و تجارب افرادی که محصول را استفاده کردهاند، بخوانید. گاهی اوقات پوست شما فقط به یک مرطوب کننده یا یک آبرسان نیاز دارد، نه هر دوی آنها. با دانستن اینکه دقیقا چه روشی برای تأمین آب مورد نیاز پوستتان مطلوب است، میتوانید بهترین کار را برای آبرسانی پوست خود انجام دهید.
مرطوبکننده مناسب پوست خشک
مرطوب کننده پوست خشک بهتر است چرب تر باشد. اگر پوست شما در تمام طول سال به طور طبیعی خشک است و مدام پوسته پوسته میشود، به احتمال زیاد این مشکل پوست شما ارتباطی به شرایط آب و هوایی ندارد، بلکه در حفظ رطوبت دچار اختلال شده است.
در چنین شرایطی شما باید به واسطه رطوبت رسانی، لایهای محافظ روی پوست خود ایجاد کنید تا رطوبت را به دام بیندازید. یک لایه مرطوب کننده ضخیم حاوی مواد نرم کننده (امولینت) به شما کمک میکند تا آب از روی پوستتان تبخیر نشود. علاوه بر این، محصولی با فرمولاسیونی کارآمد، مواد مغذی لازم را هم به پوست میرساند و سبب میشود تا پوست در طول فصلی چون زمستان رنگ و روی مطلوبی داشته باشد.
کدام مواد موثره در ترکیبات محصولات مرطوب کننده برای پوست خشک بهتر است؟
به نظر شما بهترین مرطوب کننده پوست خشک کدام است؟ پاسخ ساده این است: یک محصول قدیمی و مناسب به نام وازلین. برای یک پوست به شدت خشک، مواد occlusive عالی عمل میکنند؛ برای مثال، ترکیبی همراه با وازلین به خوبی اثر میکند. اگر به هر دلیلی از وازلین استفاده نمیکنید، میتوانید از مواد زیر کمک بگیرید:
- شی باتر (کره دانه های روغنی درخت شی یا روغن قلم که یک گیاه بومی آفریقاست)،
- روغن کانولا
- روغن دانه های گیاهی مانند جوجوبا
- روغن دانه های مغذی مثل روغن بادام، روغن گردو، روغن ذرت، روغن پنبه دانه، روغن فندق و روغن نارگیل
مرطوبکننده مناسب پوست چرب
بسیاری از افرادی که به آکنه مبتلا هستند و پوستی چرب دارند گمان میکنند استفاده از مرطوبکننده، پوست آنها را چربتر کرده و باعث جوشهای بیشتری میشود. باید بدانید این موضوع حقیقت ندارد! در واقع، استفاده از مرطوب کننده مناسب، جوش زدن و براقی پوست را کاهش میدهد.
اگر پوست شما چرب است، از آبرسان و مرطوب کننده هایی استفاده کنید که بر پایه آب هستند. همواره به خاطر داشته باشید که چرب بودن پوستتان دلیلی بر این ادعا نیست که پوست شما آب کافی دارد. همچنین بی آبی میتواند چربی پوست شما را تشدید کند.
بیشتر افرادی که پوستی چرب دارند، عملکرد سد دفاعی (Skin barrier) پوستشان ضعیف است، یعنی پوستشان به سختی میتواند رطوبت را حفظ کند. زمانیکه پوست رطوبت خود را از دست میدهد، بی آب میشود و این بیآبی باعث میشود پوست برای جبران آن، چربی بیشتری تولید کند. این فرآیند یک چرخه معیوب است و برای رهایی از آن باید رطوبت و آب کافی و مورد نیاز را به پوست خود برسانید.
آبرسان و یا مرطوبکننده پوست چرب بهتر است بر پایه آب و غیرکومدون زا (جوش های زیر پوستی) باشند. این محصولات سبک هستند و منافذ پوست را مسدود نمیکنند.
کدام را انتخاب کنم: کرم آبرسان یا کرم مرطوب کننده؟
حالا که تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده را میدانید، اگر میپرسید «باید آبرسان را انتخاب کنم یا مرطوب کننده؟»، باید اشاره کنیم که قضاوت نهایی زمانی صورت میپذیرد که دریابید کدام یک از آنها آب پوست شما را حفظ میکنند؛ آبرسان یا مرطوب کننده؟ جواب این است: هر دوی آنها.
همانطور که پیش از این بیان شد، همه چیز بستگی به نوع پوست شما دارد و یک کرم معمولی هم میتواند هر دو کار را بر پوست شما اعمال کند. با وجود این، اگر شما از جمله افردای هستید که برای مراقبت از پوست خود تمایل دارند از محصولاتی استفاده کنند که حاوی فقط یک ماده مؤثره (active ingredient) باشد و مراقبت از پوست خود را در چندین و چند مرحله انجام میدهند، ممکن است انتخاب یک کرم معمولی برای شما مشکلزا باشد.
استفاده همزمان از مواد مرطوب کننده و آبرسان، هیچ مشکلی ندارد. فقط در ابتدای امر آبرسانی را با موادی مانند اسید هیالورونیک انجام دهید که به نوعی هموکتانت (جاذب رطوبت) هستند و سپس از مواد پوشاننده (occlusive) مانند روغن های گیاهی استفاده کنید تا رطوبت را به دام بیندازد؛
البته، برای راحتی کار خودتان، میتوانید به دنبال کرم مرطوب کننده ای باشید که هر دو کار را انجام میدهد. در آخر، اگر خواهان پوستی سالم و هیدراته در تمام طول سال هستید، فراموش نکنید که باید هر دو فرآیند آبرسانی و مرطوب سازی را روی پوست خود انجام دهید.
از چه سنی آبرسانی کنیم؟
از سن 20 سالگی باید افراد رسیدگی به پوست خود را اغاز کنند چون با افزایش سن، پوست دچار مشکل شده به خصوص در پوست های خشک که باعث شکنندگی، پیری و ایجاد چین و چروک می شود. البته باید دقت داشت که با ورزش و مصرف مناسب مواد غذایی و آب می توانیم پوستی سالم را حتی در سنین بالا برای خود به ارمغان بیاوربم.
برای داشتن پوست شاداب چه کاری را باید انجام دهیم؟
نور افتاب: اگر در معرض نور افتاب قرار بگیرید علاوه بر اینکه دچار لک می شوید، اشعه های ماورابنفش خورشید باعث سرطان پوست می شود؛ بنابراین بهترین روش استفاده از ضد افتاب است.
تغذیه: روزانه به مقدار ۸ لیوان اب میل کنید و از سبزیجات و میوه های تازه استفاده کنید این موارد به عنوان انتی اکسیدان طبیعی، پوست شما را در برابر پیری محافظت می کند، بهتر است به جای استفاده از مولتی ویتامین های صنعتی از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده کنید .
استراحت و نداشتن استرس: خواب کافی داشته باشید و استرس را از خود دور کنید چون نداشتن خواب کافی و وجود استرس باعث پیری و چروک شدن و از بین رفتن شادابی پوست می شود.
خشکی پوست: افرادی که پوستشان خشک هست یا در مناطق با اب و هوای خشک زندگی می کنند نسبت به افراد دیگر زودتر دچار پیری پوست می شوند پس باید از کرم مرطوب کننده مناسب استفاده کنند.
آبرسان پوست برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که دچار پوست های خشک و یا پوست های کم آب هستن به کرم های آبرسان نیاز دارن. شاید براتون کمی عجیب باشه اما مفهوم پوست خشک و کم آب باهم متفاوته.
پوست های خشک
پوست خشک به پوستی گفته میشه که به خاطر دلایلی مثل ژنتیک یا سن، سبوم کمتری ترشح میکنه. همچنین به علت کمبود چربی و روغن روی سطح پوست و کاهش لایه چربی محافظ پوست، میزان تبخیر رطوبت از سطح پوست هم افزایش پیدا میکنه. بنابراین پوست به سمت خشکی میره و احساس کشیدگی و خشکی روی سطح پوست به وجود میاد.
پوست های کم آب
کم آبی یا دی هیدرشن یکی از مشکلات رایج است که اغلب پوست ها چه از نوع خشک و چه از نوع چرب اون رو تجربه میکنن. مشکل کم آبی به این شکل هست که آب موجود توی لایه های سطحی پوست به شدت کاهش پیدا میکنه و پوست خسته و کدر به نظر میرسه.
از کجا پوست کم آب و پوست خشک رو تشخیص بدیم؟
از جمله نشونه های یک پوست خشک میشه به احساس زبری و ناهمواری روی پوست، خشکی زدن پوست و پوسته پوسته شدن اشاره کرد. پوست هایی که دچار کم آبی میشن به سختی میتونن مواد مغذی مثل ویتامین C رو دریافت کنند. بنابراین اگر پوستتون دچار کم آبی شده و دوست ندارین زیبایی تون رو هم از دست بدین باید خیلی سریع یک فکر اساسی برای استفاده از یک آبرسان پوست خوب بکنید. پوست های خشک همیشه باید مرطوب کننده و آبرسان رو کنار خودشون داشته باشن.
اما نشونه های شناخت پوست کم آب چیه ؟ کدر و خسته به نظر رسیدن پوست، احساس کشیدگی در پوست، التهاب و قرمزی پوست، واضح تر به نظر رسیدن خطوط ریز و چین و چروک های روی صورت، افتادگی و شل شدگی پوست از جمله عوارض پوست کم آب و دهیدراته هستن. اگر مدتی هست که به این مشکل دچار شدین، این نشون میده که پوست شما دچار کم آبی شده و قابل درمان و برگشت به شکل ایده آل خودش هست.
در هر صورت فرقی نمیکنه که پوست شما خشک هست یا اینکه پوستتون دچار کم آبی یا دی هیدرشن شده. چیزی که اهمیت داره اینه که شما به یک آبرسان پوست خوب نیاز دارید. این دقیقا همون چیزی هست که در ادامه میخواهیم راجع بهش صحبت کنیم. اما قبل از اون بد نیست درمورد عواملی که باعث کم آبی پوست میشن بدونید.
چرا بعضی از افرادی که پوست خشک دارند جوش میزنند؟این سوال رو خیلی از افراد مختلف شنیدم که میگن من پوستم خشکه اما جوش میزنم. ببینید درسته که پوست های چربی که سبوم زیادی تولید میکنن، خیلی بیشتر جوش میزنن اما این موضوع این معنی رو نمیده که اگر پوست شما دچار خشکی شده پس نباید جوش هم بزنه!
پوست شما فقط آب و رطوبت خودش رو از دست داده. شاید جالب باشه اگر بدونید که توی بعضی از افراد همین خشکی پوست میتون باعث ایجاد جوش بشه. پوست رطوبتش رو از دست میده و حالت پوسته پوسته به خودش میگیره. ترکیب این پوست ها با سلول های مرده پوست منافذ رو میبنده و باعث میشه ک باکتری های مولد جوش کار خودشون رو شروع کنن.
بنابراین هر نوع پوستی ( چرب، خشک، مختلط، معمولی ) که دارین باید از آبرسان پوست استفاده کنید. تنها موضوعی که فرق ایجاد میکنه، مقدار استفاده هست. پوست خشک خیلی بیشتر از پوست چرب به آبرسان نیاز داره.
به نظر شما تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده دیگر در چیست؟ شما کدام را ترجیح میدهید؟ آیا بهتر نیست از کرم یا لوسیونی استفاده کنیم که هر دو ویژگی را داشته باشد؟ لطفا نظرتان را با ما و سایر خوانندگان در میان بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید